Pages

Tuesday, January 4, 2011

Aku sedar siapa aku....

bismillah...

Hidup ini sangat singkat. Cuti semester telah pun berlalu dan semester baru menjelma tiba. Moga masa-masa cuti sepanjang berada di rumah mendapat keberkatan dan keredhaan Allah. Moga tak sia-sia segala apa perbuatan yang dilakukan kerana semuanya akan disoal kelak di akhirat.

Aku mahu berubah!!! Nak jadi hamba yang taat.Anak yang baik.Pelajar yang cemerlang.Aku sedar apa matlamat hidup aku kat dunia ni.Apa la sangat pengorbanan yang aku dah buat kat mak abah???tiada apa pun rasanya apa yang aku lakukan jika dibandingkan dengan mereka. Aku mahu berubah.Aku kena istiqamah! Yakin akan janji-janji Allah. Ya Allah,berikan hambamu ini kekuatan untuk genggam hidayah ini.Aku mahu berubah.Apa sumbangan aku pada agamaku ini???tiada apa kurasa yang telah kusumbang. betapa aku bersyukur mendapat nikmat hidup,nikmat islam,nikmat iman.aku tak mahu sia-siakan nikmat yang dikurniakan ini.

Aku sangat takut.Takut untuk hadapi cabaran hidup ini.Ujian-ujian yang kadang-kadang sangat membebankan diri ini.Tapi aku tahu, semua ujian itu adalah mampu aku tanggung.Aku kena kuat.Aku tak boleh melemah.Aku kena kuat.Kuatkan aku ya Allah.Kuatkan aku ya ALLAH.Firman Allah,
"Allah  tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya...."
(Al-Baqarah:286)

Dah tak lama sangat hidup aku ni.Semakin lama aku kat dunia ni,semakin pendek perjalanan hidupku.Aku tak boleh buang masa lagi dengan kerja-kerja yang tiada faedah.Aku tak boleh putus asa dalam berbuat kebaikan.Aku tak boleh berputus asa dalam perjuangan hidup ini.Perjuangan melawan hawa nafsu diri sendiri.Perjuangan menjadi manusia yang terbaik.Perjuangan menegakkan agama.Firman Allah,
"berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan mahupun dengan rasa berat,dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah. yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui.(At-Taubah:41).

Ya ALLAH!!!! Matikanlah aku dalam keadaan beriman kepadamu. Kau tempatkanlah aku dalam kalangan orang-orang yang soleh dan solehah.Jauhi aku, keluargaku,saudara- maraku,sahabat-sahabatku dari bahang api nerakamu. berikan petunjukmu kepada mereka yang berdekatan denganku.Aku mahu mereka sedar sebagaimana aku sedar ya ALLAH.Sesungguhnya betapa aku bersyukur Kau telah menyedarkan aku.Betapa aku kesali masa lampauku yang aku sia-siakan tanpa arah.

Oleh itu,kuatkan aku Ya ALLAH...dalam menempuh segala cabaran dan ujian yang aku tahu akan mematangkan diriku sendiri.Firman ALLAH, "Dan sungguh, Kami benar-benar akan menguji kamu sehingga Kami mengetahui orang-orang yang benar-benar berjihad dan bersabar di antara kamu,dan akan Kami uji perihal kamu."(Muhammad:31)

Moga aku tergolong dalam golongan yang bertaqwa.insyallah....

0 comments:

Post a Comment